Scroll Top

3 stvari koje svaka uspešna web prodavnica treba da ima

3 stvari koje svaka uspešna web prodavnica treba da ima

Da biste vaša web prodavnica bila uspešna, pre svega morate da imate u vidu da je u pitanju online trgovina. Kako je ovaj način poslovanja sada u usponu više nego ikada pre, način na koji brendovi posluju se iz korena promenio.

Jednostavnost i brzina procesa kupovine navela je mnoge online preduzetnike da se odluče da uvedu eCommerce u svoje poslovanje. Web shopovi pružaju preduzetnicima mnogo šire mogućnosti i načine za predstavljanje svojih proizvoda, ipak samim tim su i izazovi veći.

Da biste ste svoju web prodavnicu istakli među konkurencijom, potrebno je da uložite trud u to kako predstavljate svoje proizvode. Takođe je bitno i da posetiocima web shopa pružite korisničko iskustvo koje će im uštedeti vreme, a vama doneti novac.

Izrada web prodavnice koji uspešno konvertuje posetioce u kupce zavisi od mnogo faktora, koji se ne tiču samo kvaliteta proizvoda koji se prodaje. U nastavku vam predstavljamo 3 ključne stvari koje svaki uspešan i profitabilan web shop ima.

Izrada web prodavnice: o čemu prvo treba da mislite?

eCommerce sajt predstavlja prvi kontakt između internet preduzetnika i potencijalnih kupaca. Internet prodaja podrazumeva i ogromnu brzinu protoka informacija i kraći raspon pažnje posetilaca vašeg sajta. Samim tim, način na koji predstavljate svoje poslovanje mora da bude jedinstven i pre svega, da drži pažnju kupaca.

U praksi se pokazalo da svaki web shop koji donosi velik ROI i konverziju poseduje nekoliko odlika koje su bitne za dobro korisničko iskustvo. Način na koji predstavljate proizvode na svom web shopu, kao i kvalitetan user experience ključni su za profit vaše eCommerce prodavnice.

Bez uspešno izbalansirane kombinacije ova dva faktora, vaša web prodavnica može izgledati neprofesionalno. U najgorem slučaju, može delovati posetiocima kao prevarantski sajt koji samo želi da uzme broj njihove kreditne kartice.

Od čega se sastoji eCommerce web prodavnica?

Svaku web prodavnicu čine tri primarna elementa: Izlog (showcase), produkti (odnosno proizvodi) i checkout (odnosno kasa). U ovim elementima, prepliću se važnost kvalitetnog web dizajna i brzine odgovora na upite korisnika.

 Izlog najčešće predstavlja početnu stranu sajta, odnosno to je prva impresija koju posetilac ima u vezi sa vašim brendom. Najlakše je da je zamislite kao virtuelnu verziju pravog izloga – u njemu ističete identitet brenda, aktuelne proizvode, specijalne ponude ili akcije.

Stranice proizvoda su ono zbog čega su posetioci izvorno i dospeli do vašeg sajta. Ovde je bitno da precizno istaknete informacije o proizvodu, cene i, ukoliko su dostupne, varijante istog proizvoda.

Checkout stranica na web prodavnici deo je prevashodno onoga što čini user experience. U vezi sa tim, važno je pružiti kupcima brzu, bezbednu, jednostavnu i laku kupovinu. Kompleksni sistemi za digitalnu naplatu upravo su najčešće faktor zbog kog posetioci odustaju od kupovine.

U odnosu na ove element, formiraju se faktori koji svi zajedno pružaju dobro korisničko iskustvo i reflektuju identitet brenda:

1. Responsive dizajn za mobilne uređaje

Statistika pokazuje da posetioci web prodavnica u nezanemarljivoj meri online kupovinu obavljaju putem mobilnih uređaja. Previđanja ukazuju na to da će do 2025. mCommerce (odnosno eCommerce za mobilne uređaje) gotovo da se duplira – i preuzeti čak 44% eCommerce prodaje!

Zato je izuzetno važno da korisnićko iskustvo za vašu internet prodavnicu bude kvalitetno i precizno prilagođen i optimizovan za prenosne uređaje bilo kog tipa. U ovaj aspekat ulaze podjednako i faktori koji se tiču web dizajna – jednostavna navigacija, čitljiv sadržaj, kao i brzina učitavanja stranica.

U toku izrade web prodavnice, obratite pažnju na to da ekran mobilnog uređaja pruža znatno manje prostora za kretanje po sajtu. Zato je dobar i responsive UX dizajn takođe jedan od ključnih faktora za uspešnu konverziju.

2. Sadržaj visokog kvaliteta

Stavite se u situaciju da i sami posećujete web shop brenda od kog želite da kupite proizvod. Ukoliko sajt – odnosno prezentacija – brenda ima slike, video ili opise proizvoda niskog kvaliteta, to će vas u startu odbiti. Ako se kompanija nije potrudila oko predstavljanja svog proizvoda – kakav li je tek onda proizvod?

Slike i video sadržaj visoke rezolucije, kreativnog dizajna stranica, zanimljivi opisi proizvoda koji pozivaju na akciju – sve ovo povećava reputaciju vašeg brenda u očima posetilaca. Ukoliko uložite resurse u to da “meso” vaše web prodavnice bude kvalitetno, ostavićete utisak profeisonalnosti i pozdanosti na potencijalne kupce.

Još jedna prednost dobrog sadržaja na vašem eCommerce web sajtu jeste što je content marketing rastući trend i samim tim dozvoljava brojne mogućnosti za inovativnost. Gotovo 77% kupaca odlučuje se na kupovinu nakon gledanja video reklama za proizvode.

Takođe, dobri opisi proizvoda deo su uspešnog marketinga za vašu web prodavnicu. Ukoliko proizvode dobrim copywriting-om predstavite živopisno, to će učiniti da se posetioci vaše internet prodavnice osećaju dobro ukoliko taj proizvod poseduju.

3. Jednostavna navigacija i transparentni uslovi kupovine

Ovde važi pravilo – što prostije, to bolje. Online kupovina postala je popularna upravo zbog brzine procesa, a na internet preduzetnicima je da ceo proces olakšaju i uštede vreme kupcima.

Od velike je važnosti da posetioci vaše web prodavnice, pre svega, mogu brzo da pronađu proizvod koji traže. Jer ukoliko ne mogu da dođu do proizvoda, ne mogu ni da ga kupe. Jednostavan dizajn i minimalistički pristup kategorizovanju menija znatno doprinose tome da posetioci mogu lako da istražuju vaš sajt.

Filteri za pretragu proizvoda, search box-ovi u sidebar-u i precizne kategorije u meniju – neke su od opcija koje svaka web prodavnica treba da ima. Ukoliko ove opcije postavite tako da brzo donose tražene rezultate, vaša internet prodavnica doneće vam veliku konverziju brzinom svetlosti.

Imperativ je da sve bitne informacije u vezi sa ponudom proizvoda budu jasno istaknute – od cene, do utisaka prethodnih kupaca. Samo kada imaju kompletnu i transparentnu sliku o uslovima kupovine, kao i bezbednosti transakcije, posetioci će napraviti finalnu odluku da završe kupovinu.

Zaključak

Izrada uspešne internet prodavnice počinje upravo od web dizajna. U svakom navedenom aspektu na koji treba da obratite pažnju kada želite da uplovite u eCommerce vode, suština je jasna komunikacija.

 Posetioci vašeg sajta trebalo bi da na svoj upit, dobiju upravo ono što žele, brzo i precizno. Vaša web prodavnica trebalo bi poseduje brzinu i jasnoću kojo odgovara na potrebe kupaca, kao i jasnu komunikaciju onoga što vaš brend pruža.

Povezani članci