Scroll Top

SEO Optimizacija

SEO optimizacija sajta

Za svaki sajt radimo osnovnu SEO optimizaciju (ubacivanje ključnih reči, optimizaciju brzine, registrovanje sajta kod pretrazivača…) što je uključeno u osnovnu cenu izrade.

SEO označava Search Engine Optimization, što je praksa povećanja količine i kvaliteta saobraćaja na vašoj veb stranici putem organskih rezultata tražilice.

Jednostavno rečeno, SEO optimizacija je prilagođavanje sadržaja na sajtu zahtevima pretraživača (Google, Yahoo, Bing…) kako bi se na rezultatima pretrage bili među prvima i našli se ispred vaše konkurencije.

SEO optimizacija sajta više nije nikakav luksuz niti neka posebna ili dodatna (da ne kažemo sporedna stvar) koju će neko hteti a onaj drugi možda ne. Jednostavno rečeno, ko uspešno želi da se bavi biznisom neophodna mu je optimizacija sajta.

Svaka ozbiljna kompanija veliki deo svoje internet marketing kampanje posvećuje optimizaciji sadržaja web sajta vodećim pretraživačima. SEO je u današnje vreme postao neizbežan deo promotivih aktivnosti, jer se svakodnevno pojavljuje veliki broj novih web stranica i konkurencija je sve veća.

Stići među prve na Google nije nimalo lak i jednostavan posao, a još teže se tu se i zadržati. Zato je SEO optimizacija sadržaja za pretraživače kontinuirani proces. To je rad na duge staze gde nema lakog i brzog puta, ali je dobit sigurna.

SEO optimizacija sajta - kako funkcioniše?

Kada nam tražimo neki usluga, proizvod, informaciju, prvo što većina uradi je da željeni pojam (ključnu reč) ukuca u pretraživač. Nakon toga pojavljuju se sajtovi, na kojima rezgledamo proizvode, informišemo se, biramo, poredimo cene, kupujemo…

Bitna činjenica je da 80% internet korisnika ne ide dalje od 1. stranice Googla, dok samo 4% njih lista dalje od druge strane. Razmislite kada ste i sami poslednji put išli dalje od 1. strane. Ukoliko vi to ne radite, ne rade to ni vaši potencijalni klijenti ili kupci.

Online korisnici opredeljuju se za „najbliži“ web sajt, onaj koji se pojavio među prvima na listi. Web sajt na 1. mestu Google-a ima u proseku 46% klikova, na drugom 29%, dok strane na drugoj strani dobijaju svega 1% ukupnog broja klikova. Broj klikova znači automatski i broj potencijalnih klijenata ili kupaca.

Posetioce ne zanima koji se sajtovi pojavljuju prvi u pretrazi, niti zašto je tako, ali vlasnike sajtova to svakako treba da interesuje.

Koliko god da je vaš sajt dizajnerski moderan, funkcionalan I ono što na njemu nudite su vrhunski proizvodi ili usluge , to neće niko znati ukoliko niste na prvoj stranici Google-a. U tom slučaju vaš sajt ne obavlja svoju osnovnu namenu.

SEO (Search Engine Optimization) je termin koji bi trebalo da poznaje svako ko želi da opstane i unapredi svoje poslovanje na internetu.