Zašto je održavanje web sajtova važno za vaš uspeh?

izrada-sajtova-novi-sad-odrzavanje-sajtova.jpg

Redovno održavanje web sajta igra izuzetno važnu ulogu u razvoju vašeg biznisa – i jednu od najvažnijih za njegov opstanak i uspeh!

Isto kao i čovek,i vaš web sajt ima svoje zdravlje. Onda kada se ne proverava redovno, zdravlje vašeg sajta može biti narušeno. Samim tim i zdravlje vašeg poslovanja, čiji je taj sajt web prezentacija, a koja mora biti u svom najboljem izdanju.

Zato će vam svako ko se bavi web dizajnom preporučiti da uložite u redovno održavanje vašeg web sajta, kako biste izbegli posledice njegove nefunkcionalnosti.

Ukoliko redovno radite na održavanju web sajta, dobićete velike i merljive benefite za vaše poslovanje i poboljšati sveukupno korisničko iskustvo.

Pročitajte tekst i saznajte zbog čega je održavanje web sajtova važno za uspešan razvoj vašeg poslovanja.

Šta podrazumeva održavanje web sajtova?

Održavanje web sajta podrazumeva redovnu proveru fukncionalnosti web sajta za probleme i nedoslednosti, kao i dosledno ažuriranje novim verzijama programa i novim sadržajem. Sve ovo igra veliku ulogu u rangiranju vašeg web sajta na Google pretrazi i relevantnosti istog.

Redovnim održavanjem, web sajt biće zaštićen od virusa i automatizovanih hakerskih napada, što je važno za bezbednost vaših podataka, kao i samih posetilaca vašeg sajta.

Zabluda mnogih online preduzetnika je da održavanje sajta treba da se radi tek onda kada se pojave problemi. Ono bi trebalo da se radi u intervalima koje funkcionalnosti sajta podrazumevaju, na primer ažuriranje plugin-ova, backup podataka, uklanjanje nefunkcionalnih stranica i linkova itd.

Predstavljamo vam kratku listu zadataka koje obuhvata održavanje sajta, a koje se ažuriraju na redovnom nivou:

  • Kreiranje backup-a sajta i kreiranje prostora za čuvanje stare verzije sajta
  • Ažuriranje plugin-ova i addon-ova
  • Proveravanje bezbednosnih aspekata sajta
  • Ažuriranje novih verzija softvera (PHP; WordPress .)
  • Uklanjanje spam komentara
  • Ažuriranje sadržaja i bloga
  • Analiziranje statistike web sajta
  • Optimizovanje brzine učitavanja sajta
  • Revizija i unapređivanje dizajna sajta

Održavanje web sajtova povećava posete vašem sajtu

Poznato je da Google bolje rangira web sajtove koji regularno ažuriraju sadržaj. Ovo ne znači da nužno treba da preopterećujete svoju web prezentaciju novim sadržajem svaki dan. Važno je da imate u vidu da sadržaj na vašem web sajtu predstavlja aktuelan materijal, koji će posetioci i Google crawleri ceniti kao relevantan.

SEO optimizacija sadržaja, već u startu same izrade web sajta, predstavlja ključnu tačku za performans web stranica na Google pretrazi. Ukoliko se sajt – pod tim se podrazumeva sadržaj i funkcionalnosti – ne ažurira, i vaš rank na prvoj stranici Google-a pada. Nasuprot tome, ukoliko redovno radite na unapređenju SEO performansa – ažurirate meta opise, uklanjate linkove koji ne rade, kreirate novi sadržaj – Google će povećati vašu vidljivost.

Redovnim održavanjem sajta, korisnici će lakše pronaći vašu web prezentaciju za ključne reči koje su vezane za vaše poslovanje. SEO i Google ranking su izuzetno važni za vidljivost internet poslovanja – a održavanjem sajta drastično povećavate šanse da vas ciljani korisnici identifikuju kao relevantan izvor usluga.

Održavanjem web sajta ojačava se reputacija brenda

Postavite se u vrlo prostu situaciju: vi ste potencijalni kupac proizvoda koji nudite na vašem web sajtu. Zamislite da pokušavate da saznate nešto više o proizvodu i posećujete blog. Nailazite na informacije koje datiraju daleko u prošlost od momenta u kome se nalazite. Na samoj prezentaciji proizvoda na web stranicama, nailazite na zastarele datume! Posledica toga je da stičete utisak da je brend, čiji ste proizvod poželeli da kupite neaktivan i zastareo.

Ili druga varijanta: pokušavate da stavite proizvod u korpu u web shop-u, a ona baguje. Razlog tome je što je plugin prodavnice i dalje u svojoj zastareloj verziji.

Deluje prilično neprofesionalno i nemarno, zar ne? Kao kupac, frustrirani, odlučićete se za konkurentski brend.

Neizostavan deo identiteta brenda nije samo usluga koju pruža, već i njegova prezentacija. Mišljenje koje korisnici imaju o brendu podrazumeva i iskustvo koje korisnici imaju pri susretu sa njegovom internet prezentacijom. Statistika svedoči tome da više od 90% korisnika formira sliku o brendu pri prvom susretu sa njegovim primarnim web sajtom!

Zato, od ogromne je važnosti da vaše poslovanje ima visoko funkcionalni i optmizovan sajt.

Korporativni identitet vašeg poslovanja umnogome zavisi od toga da li će taj web sajt izgledati profesionalno – i ostati dosledan toj profesionalnosti na svim nivoima. Održavanjem web sajta, pored profesionalnog izgleda koji obećava vaš brend, takođe korisnicima pružate i iskustvo navigacije kroz sajt koje je na profesionalnom nivou.

Optimizacija sajta ojačava sliku o vašem brendu kao pružaocu usluga i proizvoda koji korisnicma pruža upravo ono što oni žele.

Unapredićete korisničko iskustvo - što je siguran put do prodaje

Mnogi internet preduzetnici prave grešku već od samog početka, jer se oslanjaju samo na web dizajn sajta. Veliki broj online preduzetnika ne vidi potrebu da se sajtovi ažurira od momenta kada se puste u funkciju, što je greška.

Činjenica je da Izrada web sajta nije samo tehnički posao koji se uradi jednom. Vaš web sajt ima život, a njegova funkcija upravo je da pruži posetiocima najbolje moguće korisničko iskustvo i dovede do konverzije i, naposletku, prodaje. Posetiocima je važno da budu bezbedni i  od virusa i opasnosti dok su na vašem sajtu, a redovnim održavanjem vi im upravo to i osiguravate.

Što web sajt vašeg poslovanja izgleda i funkcioniše bolje, to su veće šanse da će ubediti posetioce da postanu vaši klijenti il korisnici.

Koja je cena održavanja web sajtova?

Cene održavanja web sajtova na aktuelnom tržštu variraju u zavisnosti od kompleksnosti samih sajtova, kao i od toga šta zahtevate samim projektom. Neki sajtovi ili funkcionalnosti zahtevaju da se ažuriraju na nedeljnom, mesečnom ili godišnjem nivou.

Vaš sajt je zaslužio da ima profesionalan izgled i funkcije, kao i da bude moderan i optimizovan u skladu sa tržištem. Neke od zadataka koji se tiču održavanja sajta možete uraditi i sami, i za to vam pružamo obuku. Ipak, najčešće je najbolje rešenje da za vas to uradi profesionalac.

Kada se upuštate u izradu web sajta za svoje poslovanje, imajte u vidu da morate biti uporni i konzistentni u njegovom održavanju.  Kako delujete potencijalnim korisnicima vaših usluga umnogome zavisi od toga kako ste se predstavili.

Zato je važno da ulažete u održavanje vašeg web sajta, kako bi kvalitet vašeg posla ostao na nivou.